Van onze buitenland correspondent

Bron: Henk Korevaar op 28 jun '19
Categorie: CorpoNet

Niet alleen in Nederland, maar ook over onze landsgrenzen heen, hebben woningcorporaties te maken met de digitaliserende samenleving en alle uitdagingen van dien. Nimmer stilzittende Henk Korevaar, onze international liaison probeert zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de diverse wereldwijde ontwikkelingen op dit gebied. Inmiddels heeft hij een indrukwekkend netwerk opgebouwd en met grote regelmaat ontmoet hij mensen (hier of daar) om over en weer van elkaar te leren. Tenslotte zijn we een kennisdelend netwerk (dat hebben we stiekem van Henk geleerd). Hieronder het meest recente verslag van zijn hand.

Een deel van de deelnemers op het balkon van Spring House, na afloop van de derde dag.

Studiereis Disruptive Innovators Network (DIN) in NL
Van 11 tot en met 13 juni 2019 brachten 21 leden van het Engelse Disruptive Innovators Network een bezoek aan Nederland. Deze groep deelnemers bestond uit Chief Executives, Heads of Research, Managing Directors, Innovation Managers, Heads of ICT en Board members van 15 verschillende Engelse woningcorporaties. Op de eerste dag werd een bezoek gebracht aan (en natuurlijk een rondleiding door) het kantoor van Microsoft op Schiphol. Naast presentaties over de data-gedreven corporatie en innovatie werden twee business partners voorgesteld: Madaster (een bibliotheek voor materialen-paspoorten) en Allego (aanbieder van ‘laad-oplossingen’ voor elektrisch vervoer).

Dag twee werd georganiseerd bij B.Amsterdam (een start-up en innovation ecosysteem) in de voormalige typemachinefabriek (wie kent ze nog…?) van IBM. Thema van deze dag was ‘Data as a Currency’ onder andere ingegeven door het gerucht ‘gratis’ te kunnen wonen in de nieuwe Helmondse wijk Brandevoort 2 in ruil voor (een klein of groot deel van) je data. Tijdens deze dag waren leden van zowel CorpoNet als De Vernieuwde Stad aanwezig. De dag werd gevuld met een inspirerende en uitdagende presentatie over Artificial Intelligence en vier pitches van start-ups: Garlic (vastgoed marketing), Hero Balance (duurzame energie maximaal inzetten voor verwarming, verkoeling en warm tapwater), TJIP (disruptief innovatie lab) en Team CASA (een groep studenten van de TU Eindhoven met een visie op de woning van de toekomst). De dag had een hoog interactief karakter en deelnemers hebben met elkaar voorbeelden van geslaagde innovaties gedeeld en die geplot op het Fields of Action grid (zie illustratie onderaan dit artikel). Hier ligt een mooie link naar de resultaten van het CInC project…binnenkort meer hierover.

De derde dag stond in het teken van Robotic Process Automation. De aftrap werd verzorgd door Suzan Knipp (Woonforte), zij vertelde over het CHatBot project bij Woonforte. Daarna werd door het Nederlandse VVA en het Engelse Human+ uitgebreid aandacht geschonken aan het thema en werd een korte live demonstratie gegeven die moest aantonen hoe ‘simpel’ het is om een ‘robot’ te programmeren. De verwachtingen van de deelnemers waren vooraf goed gemanaged, want niemand verwachtte een ‘echte’ robot te zien…
De studiereis werd afgesloten met een gezamenlijke lunch, waarna de deelnemers zich per trein verplaatsten naar Leuven (B) voor een bezoek aan het Health House Lab van de Belgische Koen Kas.

In november komen de DIN leden in Londen bij elkaar voor het jaarlijkse congres, waarvoor CorpoNet leden van harte zijn uitgenodigd.

Lees hier meer over dit netwerk en over hun eerste congres in december 2018.

Of lees het DIN-summerbulletin, download het pdf rechts hieronder.