Standaard voor NOM-monitoring

Bron: C-team op 28 mrt '19
Categorie: CorpoNet

In 2050 alle woningen in Nederland energieneutraal, het is een blijft een uitdaging! En dan word je van sommige berichten echt blij.

Bijvoorbeeld dat er nu een standaard is voor NOM-monitoring. We kunnen ons voorstellen dat je misschien niet direct de champagne ontkurkt bij het lezen hiervan. Toch is daar reden voor want dit gaat echt helpen.

Immers: hoe bewijs je aan huurders dat je de beloofde energiebesparing hebt gerealiseerd voor bijvoorbeeld de EPV-wetgeving als er geen eenduidige meetmethode is? En hoe kun je als aannemer bewijzen dat je NOM-woningen hebt geleverd conform afspraak als de meetdata niet compleet, accuraat en correct is? De Energieprestatie Monitoring Norm is het fundament onder de afspraken over energieprestaties tussen huurders, woonconsumenten, woningbouwcorporaties en aannemers.

Een meetmethode die door alle betrokken partijen wordt omarmd, is een katalysator voor de energietransitie.

De Stroomversnelling heeft met diverse marktpartijen een open source API ontwikkeld, deze API zorgt ervoor dat iedere aanbieder van monitoring oplossingen voortaan producten kan ontwikkelen die naadloos met elkaar, en met producten van derden kunnen communiceren.

Dankzij deze API kan de EPV-administratie van een woningcorporatie voortaan van kop tot staart geautomatiseerd worden. Het innen van de EPV wordt daarmee dus veel eenvoudiger. Om aan te tonen dat dit inderdaad foutloos werkt worden de komende maanden enkele zogenaamde ‘ketentests’ gedaan samen met Corponet, marktpartijen en de deelnemende woningcorporaties. De resultaten van die ketentesten zullen als standaard worden opgenomen in de corporatiestandaarden CORA en VERA.

Lees nog meer

Stroomversnelling en marktpartijen lanceren standaard voor NOM-monitoring